Konyhai ötletek

 Mit csináljunk az ételmaradékokkal?

A maradék ételből készíts valami újat:

Hétvégén túl sok köretet készítettél és megmaradt a rizs?
Készíts belőle

  • -          rakott kelt
  • -          húsgombócot paradicsompürével
  • -          tejberizst

A maradék húsokat is felhasználhatod.
Pörköltből készíthetsz

  • -          hortobágyi húsos palacsintát
  • -          rakott tésztát
  • -          bolognait

Ne dobd ki a száraz kiflit!
Finom belőle a

  • -          mákos guba
  • -          levesbetét
  • -          töltött kifli

Szikkadt zsemle is felhasználható

  • -          fasírthoz
  • -          töltött zsemléhez
  • -          zsemlemorzsának

A régi kenyeret  nagyon szeretjük

  • -          pirítósnak
  • -          bundás kenyérnek
  • -          meleg szendvicsnek     

Sütiszélből készíthetsz

  • kókuszgolyót, ha apróra szétmorzsolod, lekvárral összekevered és kókuszba forgatod


Ha sok az ennivaló

  • dobozold be és tedd a fagyasztóba! Jól jön, ha nincs idő főzni.

Mi legyen a konyhai hulladékkal?

  • Komposztálj! Zöldség, gyümölcs maradék, tojáshéj remek alap lehet




  • Trágyázd meg a növényeket: pl. a kávézacc, vagy a teafű kiválóan megfelel erre a célra

  • Használd fel másképpen pl. a tojáshéj örleményt kalcium pótlásra, a romlott almát almaecet készítésre használhatod

  • Illatosíts: pl, a narancs, citrom héját száríts a radiátoron és jó illat lesz a szobádban

Mire figyeljünk a heti menü tervezésénél?

  • Ha kevesebb húst eszünk akkor, sokat tehetünk a környzetünkért, mert a különböző húsok előállítása nagyon sok vizet igényel. pl. 1kg marhahús termelése 15415 liter vizet igényel; 1kg sertéshús termelése 5988 liter vizet igényel, 1kg tyúkhús termelése 4325 liter vizet igényel

  • Olyan zöldségeket, gyümölcsöket egyél, ami abban az évszakban terem. Pl. friss epret ne télen akarj enni, hanem nyáron









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése