Mit csináljunk az ételmaradékokkal?
A maradék ételből készíts valami újat:
Hétvégén túl sok köretet készítettél és megmaradt a rizs?
Készíts belőle
- - rakott kelt
- - húsgombócot paradicsompürével
- - tejberizst
A maradék húsokat is felhasználhatod.
Pörköltből készíthetsz
- - hortobágyi húsos palacsintát
- - rakott tésztát
- - bolognait
Ne dobd ki a száraz kiflit!
Finom belőle a
- - mákos guba
- - levesbetét
- - töltött kifli
Szikkadt zsemle is felhasználható
- - fasírthoz
- - töltött zsemléhez
- - zsemlemorzsának
A régi kenyeret nagyon szeretjük
- - pirítósnak
- - bundás kenyérnek
- - meleg szendvicsnek
Sütiszélből készíthetsz
- kókuszgolyót, ha apróra szétmorzsolod, lekvárral összekevered és kókuszba forgatod
Ha sok az ennivaló
- dobozold be és tedd a fagyasztóba! Jól jön, ha nincs idő főzni.
Mi legyen a konyhai hulladékkal?
- Komposztálj! Zöldség, gyümölcs maradék, tojáshéj remek alap lehet
- Trágyázd meg a növényeket: pl. a kávézacc, vagy a teafű kiválóan megfelel erre a célra
- Használd fel másképpen pl. a tojáshéj örleményt kalcium pótlásra, a romlott almát almaecet készítésre használhatod
- Illatosíts: pl, a narancs, citrom héját száríts a radiátoron és jó illat lesz a szobádban
Mire figyeljünk a heti menü tervezésénél?
- Ha kevesebb húst eszünk akkor, sokat tehetünk a környzetünkért, mert a különböző húsok előállítása nagyon sok vizet igényel. pl. 1kg marhahús termelése 15415 liter vizet igényel; 1kg sertéshús termelése 5988 liter vizet igényel, 1kg tyúkhús termelése 4325 liter vizet igényel
- Olyan zöldségeket, gyümölcsöket egyél, ami abban az évszakban terem. Pl. friss epret ne télen akarj enni, hanem nyáron
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése